Activitati desfasurate intr-un depozit de marfa

Intr-un depozit de marfa (produse finite) au loc urmatoarele activitati uzuale:

Receptie (Receiving)

Receptionati marfa si o plasati intr-o anumita locatie dintr-un anumit depozit, gestiune(Put-away),  conform unei politici de depozitare, daca aceasta exista.  Rezultatul scriptic este documentul intrare de tip Receptie emis in ERP (programul de gestiune) cu efect asupra stocurilor/locatie/gestiune.

Stocare (Storage)

Tineti marfa un anumit timp in depozit. Periodic emiteti document de tip Inventar cu evidenta faptica a stocurilor/locatie/gestiune.  Din cand in cand mutati marfa dintr-o locatie in alta: document Transfer intre locatii/gestiuni cu efect asupra stocurilor.

Livrare (Shipping)

Preluati marfa  dintr-o anumita locatie (Pick-up), conform unei politici de livrare, daca aceasta exista, eventual plasati marfa intr-un container/palet (Pack).  Rezultatul scriptic poate fi un document iesire din gestiune de tip  Aviz de Expeditie, Transfer, Factura, cu efect asupra stocurilor/locatie/gestiune.

Acest workflow prezentat poate fi automatizat prin intermediul sistemului informatic asa cum este si sistemul Primordial WMS produs de Prima Software.

Iata cateva intrebaril la care trebuie sa existe raspuns inainte de implementarea unui sistem de tip WMS:

1. Care activitate o automatizati? Receptie si/sau Stocare si/sau Livrare?

2. Un SKU (stock-keeping unit) este un cod alfanumeric folosit pentru identificarea in mod unic a produsului din stoc.  Exista coduri de bara atasate pentru fiecare SKU in ERP(programul de gestiune)?

3. Folositi Unitati de Ambalare (UA) (ex: cutii, baxuri, pachete) in depozitarea si livrarea produselor? Exista definita relatiile de paritate intre SKU si UA? Exista coduri de bara interne definite si atasate unitatilor de ambalare?

4. In cazul activitatii de Receptie, care varianta de operare, creare a documentului Receptie pe scaner o agreati?

a) Receptia simpla: scanati produsele chiar inainte de depozitare, documentul de receptie creindu-se ad-hoc! Ce se intampla cu articolele noi care nu au inca coduri bara atasate?

b) Receptia planificata sau ‘condusa’ de un document electronic anterior creat, de tip aviz-de-expeditie-de-la furnizor,  varianta prin care de fapt ’bifati’ ca ce a trimis furnizorul ati si receptionat?

5. In cazul activitatii de receptie, cunoasteti locatiile sau rafturile unde vor fi depozitate marfurile, exista reguli, o politica de depozitare in acest sens? Va intereseaza ca manipulatorul sa fie ‘condus’ de sistem catre locatia potrivita, adecvata unde sa plaseze marfa receptionata?

6. ERP-ul (programul de gstiune) stie sa tina stocurile per diferite locatii din cadrul unei gestiuni depozit?

7. La fel, in cazul activitatii de Livrare, care varianta o agreati?

a) Livrarea simpla: scanezi marfa direct in depozit( la locatie, raft), documentul de iesire (aviz expeditie, comanda client, factura) creindu-se ad-hoc?

b) Sau Livrarea  planificata, ‘condusa’ de un document electronic anterior creat, de tip dispozitie de livrare ori comanda client, varianta prin care operatorul  de fapt ‘bifeaza” ca ceea ce este comandat este si livrat?

8. Ce fel de indicatori specifici acestor activitati de depozit folositi?

Intereseaza stocul scriptic la fiecare livrare?

Alerte cu privire depasirea capacitatii de incarcare a unui camion?

Dar capacitatea de incarcare a unui palet dpv al volumului ocupat?  Dar ordinea de incarcare a paletilor in TIR?

 

Iata deci doar cateva intrebari la care trebuie dat raspunsul in etapa de diagnostic premergatoare achizitiei unui sistem de tip WMS!

 

This entry was posted in Automatizarea Depozitelor prin Coduri Bara (WMS), Softul Primordial and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Activitati desfasurate intr-un depozit de marfa

  1. Pingback: Activitati desfasurate intr-un depozit de marfa | Blogul Primordial | Bursa Transporturilor de Marfuri Romania